Een boekjaar afsluiten en een nieuw boekjaar aanmaken in Dynamics 365 Business Central

Ons stappenplan legt uit hoe

1. Een nieuw boekjaar aanmaken

Voordat je het bestaande boekjaar kunt afsluiten, moet er allereerst een nieuwe boekhoudperiode aangemaakt worden. Gebruik hier de zoekfunctie voor en zoek op “Boekingsperioden”. Een lijst met resultaten verschijnt. Kies vervolgens de gerelateerde pagina. Er zal nu een nieuw scherm geopend worden.

Nieuw boekjaar in Business Central

Aangekomen in het nieuwe scherm, kies je in de rij met opties boven de tabel voor “Nieuw jaar”. Voilà, een nieuw boekingsjaar is nu aangemaakt.

Aanmaken boekjaar in Business Central

2. Een boekjaar afsluiten

Om een boekjaar af te kunnen sluiten, zal er wederom naar Boekingsperioden genavigeerd moeten worden. Gebruik daarom de zoekfunctie en zoek op “Boekingsperioden”. Klik op de gerelateerde pagina. Je wordt nu meegenomen naar een nieuwe scherm. Eenmaal aangekomen, klik je vervolgens op de functie “Jaar afsluiten”.

Het boekjaar is nu afgesloten en de selectievakjes “Afgesloten” en “Geblokkeerd” zijn ingeschakeld voor alle perioden van het jaar. U kunt het boekjaar niet meer openen en de selectievakjes “Afgesloten” en “Geblokkeerd” niet uitschakelen.

Boekjaar afsluiten in Business Central

3. Afsluiten verlies & winstrekening

Middels de functie Afsluiten WenV-rekening is het mogelijk om alle resultaten rekeningen te salderen. Deze functie is te vinden door de zoekfunctie te gebruiken en te zoeken op “Afsluiten”. De gerelateerde functie zal vervolgens verschijnen in de lijst met resultaten.

Afsluiten WenV-rekening
WenV-rekening afsluiten

Deze saldering wordt geboekt op U31-12-2019. De ultimodatum is een fictieve datum tussen de laatste dag van het oude boekjaar en de eerste dag van het nieuwe jaar. Het voordeel van boeken op een ultimodatum is dat je de juiste saldo’s behoudt voor de gewone datums van het boekjaar.

4. Boeken van de ultimopost

Om de ultimopost te kunnen boeken, gebruiken we de zoekfunctie en zoeken we op het woord “Diversendagboek”. Een lijst met resultaten verschijnt. Kies de gerelateerde functie. Een nieuw scherm opent zich vervolgens.

Boeken ultimopost in Business Central

Aangekomen op het nieuwe scherm is het van belang dat de posten gecontroleerd worden. Zijn deze allemaal in orde? Kies dan de actie “Boeken” in de rij met functionaliteiten boven de tabel om het dagboek te boeken.

Ultimopost Business Central boeken

5. Bijwerken nummerreeksen

Nummerreeksen die een datum bevatten moeten worden bijgewerkt,  zodat ze per 1-1-2020 ook weer met het nieuwe jaartal worden opgehoogd.

Maak gebruik van de zoekfunctie en zoek op “Nr. reeks”. Kies de gerelateerde functie uit de lijst met resultaten. Een nieuw scherm opent zich vervolgens.

Bijwerken nummerreeksen jaarafsluiting Business Central

Aangekomen in het nieuwe scherm, is de volgende stap om de nummerreeksen die een jaartal bevatten te zoeken. Wanneer je een regel gelokaliseerd hebt, selecteer je deze en kies je voor Navigeren > Reeks > Regels.

Vervolgens voeg je een nieuwe regel in met regel 1-1-2020 en de nieuwe reeks. Dit proces herhaal je totdat alle nummerreeksen met een jaartal een nieuwe regel ingevoegd hebben gekregen.

Invoegen nummerreeks Business Central

6. Boekhoudperioden aanpassen

Het einde is nabij! Wanneer het jaarwerk gereed is, wordt het tijd om het boekjaar definitief dicht te zetten.

Boeken toegestaan vanaf te wijzigen.

Gebruik de zoekfunctie en zoek op “Boekhoudinstellingen”. Kies de boekhoudinstellingen uit de lijst met resultaten. Een nieuw scherm zal zich openen. Hier kun je de periode beheren waarop alle gebruikers mogen boeken.

Boekhoudperioden aanpassen Business Central

Voor individuele gebruikers kunnen uitzonderingen worden ingevoerd in de gebruikersinstellingen. Deze kun je openen via de gebruikersinstellingen.

boekjaar afsluiten individuele instellingen boekhoudperioden

Succes! Het oude boekjaar is nu afgesloten en je bent helemaal gereed voor een nieuwe.

Mooi gedaan! We hopen dat je allemaal volgens het stappenplan verlopen is. Mocht je er nou toch niet uitkomen of andere vragen hebben, aarzel dan niet om een seintje te geven. We helpen je graag verder!

Bereken eenvoudig de kosten van Dynamics 365 Business Central

Vergelijk direct de licentiekosten tussen NAV en Dynamics 365 Business Central

Gebruik onze calculator om eenvoudig uit te rekenen wat de licentiekosten voor Dynamics 365 Business Central zijn.

Overstappen naar Dynamics 365 Business Central? Deze klanten gingen je voor:

Bas van Oosterhout
RvA Service B.V.
Prospectt - Inspiring Brands